Kategorier
apple

Steve Wozniak: ”Apple lanserade nästan en smartphone redan 2004”

Apples medgrundare Steve Wozniak intervjuades idag av holländska tidningen De Telegraaf. I intervjun avslöjar han att Apple redan 2004 utvecklade en smartphone tillsammans med en välkänd japansk elektronikjätte. Projektet lades dock ner och vi fick istället vänta in den första iPhonen som lanserades av Apple 2007.

Såhär säger Wozniak om telefonen som inte lanserades:

Apple var nöjda med kvaliteten på smartphonen men sökte efter något att förundra världen med. När Apple lanserar produkter måste de vara banbrytande. Företag borde alltid avvakta med att slå sig in på marknader tills de har en seriöst attraktiv produkt att erbjuda. Sådana produkter måste utvecklas isolerat från resten av företaget och det kräver utvecklare som kan hålla sig ifrån gamla hjulspår.

Wozniak överraskar även med att berätta att han tror Android är vinnaren på smartphone-marknaden på sikt och att det är Android som kommer bli det dominerande operativ systemet. I nuläget finns det dock kvalitetsproblem för Android som har problem med användarnöjdheten.

iPhone har väldigt få svagheter. Det finns inga allvarliga skäl för klagåmål. När det gäller kvalitet så är iPhone ledande. Det är Apple som visat vägen in i framtiden. Android-enheter har dock fler möjligheter.

Uppdaterat:  Wozniak har i efterhand gått ut och sagt att han är felciterad här. I själva verket är självfallet iPhone vinnaren på sikt…

I slutet av intervjun svingar Wozniak några salvor mot hårt kämpande Nokia. Han menar att företaget har ett imageproblem då de representerar en tidigare generation. Nokia borde skapa ett helt nytt varumärke inriktat på unga människor anser han.

Vad säger ni om Wozniaks uttalanden? Vilket är det japanska bolaget? Blir Android bättre på sikt? Är Nokia körda?

Av Björn Orrenius

Björn gillar elektroniska prylar, gärna sådana som som gör fin musik. På dagarna jobbar han med sin startup Möbler.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *