Kategorier
app store

Färgblind? Det finns en svensk app för dig.

En stor del av världens befolkning är färgblinda och har därför svårt att skilja mellan vissa färger. För dom har Jimmie Johansson utvecklat ett praktiskt hjälpmedel som utnyttjar iPhones kamera för att mäta färgvärdet på det användaren pekar på.

Jimmie, som jobbar som utvecklare på Svep Design Center utgick från sina egna behov som färblind när han skapade programmet LiveColor som igår släpptes i App Store. För iPhone 24 berättar han själv om historien bakom appen:

Eftersom jag själv har röd/grön färgblindhet (dra ner röd kanal rejält i photoshop för att se världen som jag gör) så är det vissa saker i vardagen som inte fungerar för mig. Jag kan till exempel inte spela Trism, Bejeweled eller liknande. Att se om saker är färdigladdade (röd/grön/orange, etc) är också omöjligt. Trafikljus går dock bra 🙂

Så jag skrev en applikation som använder kameran för att mäta färgvärdet på det man pekar på, och sen gör man ett uppslag i en tabell för att se vilken färg det är. Det fungerar så bra så att jag använder applikationen regelbundet, men kameran är inte den bästa så man ska inte lita blint på färgerna.

Vill veta mer om färblindhet kan du kolla på Colorvisiontesting.com’s pedagogiska demonstration om hur färgblinda ser världen – eller varför inte ta ett färgblindhetstest?

Om du redan vet att du har problem att särskilja färger så vill du antagligen hoppa direkt till App Store och köpa LiveColor som kostar 14 kronor.

Av Christian

Nyfiken på vad komma skall startade Christian den här bloggen sommaren 2007. Än idag fortsätter han förvånas över hur den lilla manicken fortsätter att förbättra våra liv.

Ett svar på ”Färgblind? Det finns en svensk app för dig.”

en bra app. har provat, funkar okej, bättre än andra jag provat. tror dock att kameran krånglar til det ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *