Kategorier
app store

Testa Geocaching med din iPhone

Vad är egentligen det här Geocaching som så många snackar om? Folk har slutat golfa, paddla kanot och sjunga i körer för att istället springa runt i skogen med en GPS i handen. Dessutom sitter de framför sina datorer och håller på med det där. Här får ni en liten genomgång i ämnet Geocaching samt information om hur du enkelt kan testa själv med hjälp av din iPhone.

Geocaching är i egentligen en modern form av skattjakt. Jag hörde talas om det för första gången för ungefär ett år sedan och då hade jag ingen aning om hur otroligt populärt Geocaching är. Det är ett spel som spelas av otaliga människor i hela världen. Tanken är att hitta gömda saker och platser utomhus. Dessa kan vara var som helst och överallt man kan tänka sig och kallas ”geocacher”. För många är det ett bra sätt att hålla igång både kroppen och knoppen och det kan ge en semesterresa en extra krydda. Enligt utövarna får man se platser man aldrig kommer till annars. Man kan kalla Geocaching för ”orientering 2.0”.

Med hjälp av GPS ger sig unga och gamla utövare ut på jakt efter sina geocacher. De flesta cacherna för ett protokoll över vilka utövare som har hittat den. Det gäller att tagga cachen du hittat och sedan stoppa tillbaka den så nästa äventyrare kan hitta den. På Geocachings site kan man följa information om alla cacher samt olika användare. Där finns även ett forum mm för diskussion.

Självklart finns det en app till iPhone för Geocaching. Appen med sina valmöjligheter och funktioner är ett utmärkt verktyg att ha med sig såväl för nybörjaren som för den erfarna GPS-geocacharen.

En bra funktion är ”Find Nearby Geocaches”, ett av de första valen du möter när du öppnar appen. Funktionen känner av ditt nuvarande läge och pekar ut de närmaste cacherna för dig. Du kan också söka efter olika geocacher via adress. När du valt vilken Geocache du ska ge dig efter tar geocachingappen dig till den geocachens sida på Geocachings site. Här erhåller du information om vem som skapade geocachen, svårhetsgrad, terräng, storlek, datum för skapande mm. Du kan nu välja att tagga cachen till dina favoriter, läsa beskrivningar, följa diskussioner samt se ledtrådar. När du är nöjd trycker du på – ”Navigate to Geocache”.

Du kan navigera på olika sätt men vanligast är en vanlig vägkarta med pilar i geocachens riktning. Du kan också använda sattelitbild. När du närmar dig geocachen ser du antal meter till mål sjunka. Varje geocache har en svårighetsgrad och ledtrådarna kan vara till god hjälp. Särskilt om man har en iPhone som GPS och felmarginalen på markeringarna kan vara ett antal meter. Många inbitna utövare av Geocaching använder avancerade GPS-system med små felmarginaler. För oss hobby-utövare är dock iPhone-appen fullt tillräcklig.

Geocaching handlar främst om att vara utomhus och är en kul hobby som går att kombinera med andra aktiviteter som paddling, klättring, cykling.

Appen Geocaching finns i Appstore och kostar 75 kr. Du kan även testa en gratis introduktions-app.

Läs mer på geocaching.se

Av Björn Orrenius

Björn gillar elektroniska prylar, gärna sådana som som gör fin musik. På dagarna jobbar han med sin startup Möbler.se

2 svar på ”Testa Geocaching med din iPhone”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *