Kategorier
app store

LÄSARFRÅGA: Sov bättre och vakna upp piggare med Sleep Cycle

Bruno mailade in och frågade om vi känner till något program som kan få iPhone att registrera nattsömnen. Och naturligtvis finns det en app för det.

Fråga:

Finns det ett program som kan få min Iphone att registrera nattsömnen?

Christians sömncykelSvar:
I App Store hittar du det populära programmet Sleep Cycle som registrerar just din sömncykel.

Användandet är enkelt: efter att ha startat programmet pluggar du in din iPhone i en laddningskabel och placerar telefonen med displayen ned mot madrassen i ett av de övre sänghörnen.

Under natten registreras dina sängrörelser och programmet listar ut om du har vaknat till eller befinner dig i djup respektive lätt sömn. Efter att du klivit upp kan du studera din egna sömngraf och hur länge du sovit.

Även om det är intressant att se grafer som visualiserar den gångna natten  är den stora vinsten den inbyggda väckarklockan. Eftersom appen skapligt exakt håller reda på hur djupt du sover kan den även väcka dig under dina fönster av lätt sömn, då uppvaknandet är betydligt mildare och mindre ansträngande.

Ställ in en tidpunkt och bli väckt så nära som möjligt – förhoppningsvis pigg som en lärka.

Sleep Cycle kostar 7 kr i App Store.

Foto: orangeacid.

Av Christian

Nyfiken på vad komma skall startade Christian den här bloggen sommaren 2007. Än idag fortsätter han förvånas över hur den lilla manicken fortsätter att förbättra våra liv.

18 svar på ”LÄSARFRÅGA: Sov bättre och vakna upp piggare med Sleep Cycle”

Jag kan stark rekommendera Sleep Cycle. 7 kronor är inga pengar alls för en så pass avancerad väckarklocka. Om du ska köpa en klockradio med liknande funktioner så får du räkna med att betala minst en tusenlapp!

Fungerar alldeles utmärkt även om man sover två i sängen förövrigt.

Låter riktigt kul men det känns lite osäkert att ha telefonen såpass nära sängkanten. Hur löser ni andra detta?? Jag är väldigt vild i sömnen och får oftas bädda om hela sängen (inkl. lakan) när jag går upp. Chansen att iPhonen ska lyckas vara kvar på sängen är minimal 😀

Jag var också orolig för det, men än så länge har den inte åkt
ner. Eftersom telefonen är tunn och platt så kanske det behövs
mycket till för att den ska rasa. Eventuell så kanske man
undermedvetet bli extra försiktig, precis som när man sover överst
på en smal våningssäng?

25 jan 2010 kl. 17.52 skrev ”Disqus” <
>:

Jag använde den här appen en period (1-2 veckor, typ) i höstas. I början var jag entusiastisk och upplevde eventuellt någon form av placebo-effekt, men efter att ha använt Sleep Cycle några dagar kände jag mig ganska säker på att jag inte märkte någon större effekt. Jag tror att anledningen är att sömnfaserna som vi går igenom under natten är längre (ca 1,5 h) än den halvtimman innan väckning, under vilken Sleep Cycle väljer ut den lämpligaste tiden för väckning. Mätt över tid kan dock säkerligen en effekt mätas, rimligen, men för min del kändes inte riktigt värt det – det är trots allt skönt att inte ha telefonen precis vid sängen under natten.

Jag är ingen sömnvetare, och känner inte att jag har tiden just nu att leta upp källor för mina påståenden, men ifrågasätt mig gärna!

Går det att använda den bara som en ”sömnregistrerare”?
Alltså ha den igång UTAN larm, går det?

Provade den inatt. Den väckte mig exakt 7.00 och verkade inte ta någon hänsyn till vilken fas jag var i. Enligt stats var jag på väg ner i djupsömn igen…
Det enda den egentligen kan registrera är ju om man rör sig. Ligger man still länge så antas man vara i djupsömn antar jag?
Fast för 7 kr kan det vara värt det.

Man får alltså inte trycka på powerknappen? Måste skärmen lysa hela natten eller går det att fixa på något annat sätt om man nu inte får trycka på powerknappen?

Du lägger iPhonen uppochned under lakanet med laddkabeln i, alltså ser du inte att den lyser. Dessutom släcker den skärmen när du lagt den tillrätta upp och ned, men för att programmet ska kunna spåra din sömn måste det vara igång och aktivt, därav kan man inte låsa telefonen.

Låter inte som nåt för en annan. Eftersom jag störs otroligt lätt när jag sover – till och med har en specialknapp för att stänga av elen i ledningarna i sovrummet om natten – så tänker jag verkligen inte testa att ha telefonen bredvid örat hela natten. Den kan ju knappast mäta ett rätt värde om man störs av apparaten, lixom.

Utmärkt
På så vis kan man bli bestrålad 24/7 och vara mer säker på att skaffa sig en präktis hjärntumör. Fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *