Kategorier
app store

Monsterposten: ALLT som är känt om iPhone 3G S och iPhone OS 3

Under kvällens keynote presenterades en mängd nyheter i iPhone OS. Apple själva påstår att iPhone 3.0 kommer med mer än 100 nyheter. Samtidigt lanseras en helt ny mobiltelefon som är snabbare och över lag bättre men som samtidigt saknar större överaskningar. Vad kom fram egentligen? iPhone 24 går igenom hela keynoten, punkt för punkt.

First things first: iPhone OS 3.0 släpps globalt den 19 juni. Uppgraderingen är gratis för ägare av iPhone men den som har en iPod Touch får betala $9.95 för att få ta del av de förbättrade funktionerna. Samma dag släpps en ny mobiltelefon i AT&T’s butiker: iPhone 3G-S, som den dagen alltså enbart går att köpa i USA. I Sverige lanseras samma telefon den först 9 Juli, antagligen av Telia, men kanske även av Telenor (vi återkommer när vi har mer information).

Det här presenterades under kvällens utvecklarkonferens.

Stöd för klippa och klistra

Med ”cocoa text controls”, som utvecklare kan använda till alla iPhoneprogram, går det att skära bort, kopiera och klistra text och bilder inom och till och med mellan program. Markera en bit av en webbsida i Safari och klistra in i en ordbehandlare!

Mer landskapsläge och förbättrat tangentbord

Det praktiska landskapsläget, där skärmen ritas om till widescreen när telefonen vinklas  med långsidan nedåt, kommer nu till alla nyckelprogram: Mail, Anteckningar och SMS.

Tangentbordssystemet har har också fått en guldfunktion: nu går det när som helst att byta mellan de 40 språk (och charset) som iPhone stöder. Alltså: inga mer problem med rättstavningen om du plötsligt vill skriva mail på engelska eller t.ex. tyska.

MMS (äntligen!)

iPhone stödjer äntligen den nästan antika funktionen MMS. Snart går det alltså bra att sända text, ljud och ljud till andra mobiler utan att passera internet. Det verkar som att det hela tiden har varit AT&T som hållit tillbaka lanseringen men att Apple nu till slut har tappat tålamodet. På keynoten berättades det att “AT&T will be ready to support MMS later this summer”.

Avancerad sök med Spotlight

Sökfunktionen Spotlight, känd från OS X, kommer med iPhone 3. Det blir möjligt att enkelt, via Spotlight-programmet, söka t.ex. i kalendrar, musik och email.

Spotlight bäddar också in fjärrsökningar via de protokoll som stödjer det: om den kontakt eller det email du söker efter inte finns på din telefon så kan systemet fortsätt att söka på servern via IMAP, Exchange eller MobileMe-protokollen.

Köp filmer och tv-program i iTunes, direkt i telefonen.

iTunes Store byggs ut än mer och det blir möjligt att köpa TV-program, musikvideor och ljudböcker direkt i telefonen. Redaktionen drömmer även om bättre stöd för podcastprenumerationer, men den som lever får se.

Internetdelning – iPhone som modem för din Laptop.

Med iPhone 3.0 går det att dela ut din interanslutning till andra enheter, som din laptop, via bluetooth och dockningskabeln, om din teleoperatör har godkänt det. Enligt den lista över operatörer som visades upp på keynoten så har både Telia och Telenor accepterat upplägget. Nu kan du alltså ge bort din dongel till någon bättre behövande 🙂

Stöd för webbsändingar av ljud och video.

Kolla på strömmar med video och ljud som sänds via webben, bitrate och kvalitet ska automatiskt justeras efter din anslutningshastighet.

”Hitta min iPhone”.

Om du är MobileMe-abbonent så kan du använda en spårningstjänst för att hitta och skicka meddelanden till din borttappade telefon. Om den försvinner spårlöst så kan du skicka ett instruktion att allt på telefonen ska raderas. ”Om du får tillbaka telefonen så är det bara att återställa den från den senaste backupen i iTunes.”

Läckert Peer to Peer-stöd (P2P) för spel

Ett P2P-system hittar automatiskt andra iPhoneanvändare i närheten som kör samma program eller spel och erbjuder ”sömlös” anslutning för ett battle eller informationsdelning.

Snabbare Safari med HTML5

Safari får en mängd nya funktioner, t.ex. automatiskt ifyllning av formulär och en raskare renderingsmotor. Javascript påstås nu köras betydligt snabbare och webbläsaren stödjer nu framtidens märkupkod: HTML5.

Integration av Google Maps och ny kompass

Google Maps kan nu integreras in i alla program och telefonen har en mjukvarukompass som alla program kan använda. Förvänta er en mängd program och spel som fokuserar på lokalisering och geografisk närhet.

Push-notifieringar

Något som skulle ha kommit readan i iPhone OS 2.0 men som nu äntligen är här: program kan nu få data ”pushad” till sig i bakgrunden och det blir nu möjligt att presentera den via popups eller olika sorters varningssignaler. Det blir äntligen möjligt med bra chathantering och nyhetsbevakning.

En helt ny telefon

”Insidan är helt ny, men utanpå är den sig lik”.

Forfarande ingen ny front-kamera men en en baksideskamera av bättre kvalitet och videoinspelning, dock endast med 3 megapixel. Filmer spelas in i VGA-upplösning i 30 fps och kan redigeras direkt i telefonen för att där efter laddas upp på t.ex. YouTube.

3G-chippet klara som förväntat av HSPDA, ”Turbo 3G”, med hastigheter upp till 7,2 Mbps.

Batteriets livslängd påstås vara asevärt förbättrad: en laddning ska nu räcka till 9 timmar av surfning, 10 timmar video, 30 timmar ljuduppspelningar samt 12 respektive 5 timmar av röstsamtal (2g samt 3g).

Lagringsutrymmet fördubblas jämfört med iPhone 3G: iPhone 3G-S kommer med flashdiskar på 16 respektive 32 GB.

Röststyrning

Till sist: Något som hypades hårt var kontroll av telefonen via röstkommandon.  Du kan t.ex. fråga telefonen vilken låt som spelas nu eller ge order om att byta till en videofilm. Röststyrning var en funktion som var hett i början på seklet, men som säkert kan tilltala vissa lata användare, eller förhoppningsvis ge uppslag till läckra program från innovativa utvecklare.

Vad säger du: är du eggad för att köpa en ny telefon eller kommer du att nöja dig med att uppgradera till iPhone OS 3.0?

Uppdaterat: Nu har IDG lagt upp en artikel och presenterar dessutom en tävling där du kan vinna den nya telefonen.

22 svar på ”Monsterposten: ALLT som är känt om iPhone 3G S och iPhone OS 3”

Känns rätt surt att jag köpte min iPhone för bara en dryg månad sedan, men det kunde ha varit mycket värre…

Fånigt egentligen att den funktion jag längtar allra mest efter är klipp-och-klistra. Men kompassen känns också som något som kan bli riktigt kul. Vem gör den första stadsvandringsappen för alla Europas städer?

Däremot saknar jag fortfarande en av de mest naturliga funktionerna, att kunna vidarebefordra en kontakt som vCard eller liknande. Märkligt att inte Apple har byggt in det ännu, och jag har heller inte hört talas om en app som fixar det. Finns den?

Kopte en iPhone för ett par månader sedan, och va lite skraj att den nya telefonen skulle ångra mitt köp, men så blev som tur är inte fallet.
Tycker inte att 3Gs erbjuder så värst dundrande mycket mer än den vanliga, så den jag har håller gott till tredje modellen ploppar upp.
Trist bara om det nu börjar dyka upp en massa spel och apps som rent av kräver 3gs pga att den enbart är snabbare. Då menar jag inte program som är skraddarsydda för den nya hårdvaran, utan enbart för snabbheten.

En sak som jag saknar efter uppdateringen och som jag inte vet hur man fixar, är att man inte längre kan dubbelklicka på hemknappen i ”Lockscreen” för att ändra låt snabbare osv.
Någon som vet hur man lägger till denna funktionen?

Tack så mycket. Problemet löst.
Lite dumt att det avaktiverades när jag uppdaterade den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *