Kategorier
Random.app

Navigera enkelt med smarta och nischade karttjänster

Med integreringen av GPS i iPhone 3G så kom en mängd smarta applikationer som utnyttjade telefonens lokaliseringsverktyg. I och med iPhone OS 3 så är det även möjligt att berätta för de webbsidor som du besöker var du befinner dig. Sajtnätverket allakartor.se utnyttjar detta för att guida dig till de närmaste trådlösa nätverken, campingplatserna eller de bästa badplatserna.

Webbplatserna utgår från ett koncept där besökarna tillsammans med nätverkets skapare och adminstratör Ted Valentin hela tiden bygger ut webbplatsernas databaser genom att lägga till innehåll som nya fik (cafekartan.se), betygsätta objekt som badplatser (badkartan.se) eller ladda upp informationen genom att bidra med egna fotografier på t.ex. kyrkor (kyrkokartan).

Med en iPhone är det dessutom fånigt lätt att hitta guldkorn nära dig. Gå bara till en av de mobilanpassade versionerna av kartsiterna och låt webbsidan komma åt din geografiska position. Bläddra sendan igenom de objekt som finns i din närhet.

Några av webbplatserna i kartnätverket är:

  • Hotellkartan – Hitta hotell i hela världen och recensera de hotell du bott på tidigare.
  • Cafekartan – Hitta och recensera kaféer.
  • Sushikartan – Sök och recensera sushiställen.
  • Wifikartan – Hitta ställen med gratis trådlöst internet.
  • Badkartan– Leta bland en mängd Svenska badplatser.
  • Vintagekartan – Hitta secondhand och vintagebutiker.

Tyvärr verkar det som att en av mina favoriter, Annonskartan (där besökaren kan bläddra  bland begagnatannonser i närheten av sitt kvarter) inte har en fungerade mobilversion idag.

Enligt uppgift ska även en tredjepartsprogram baserad på Badkartan.se’s API även vara på gång in i AppStore.

Nu kan du ladda ner Badkartan från AppStore.

Foto: SPH/Flickr (cc-ny)

3 svar på ”Navigera enkelt med smarta och nischade karttjänster”

Det finns ytterligare en tjänst som fungerar på de flesta mobiler och även då för iPhone med eller utan GPS. Man surfar in på http://www.taganode.com och kan då hitta alla restauranger, hotell, vandrarhem, cafeer, wifi hotspots, gym osv i sitt närområde. Tjänsten erbjuder fler platser än till och med självaste Eniro! Tjänsten är gratis förutom eventuell datatrafik. Extremt enkelt gränssnitt och man kan även ta del av betyg och sätt betyg själv på besökta ställen.

/Vincent

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *