Kategorier
Random.app

På scen: iPhone-orkestern

Det har sagts många gånger, men det tåls att sägas igen. Med en iPhone är möjligheterna många och bara du vill kan du göra typ vad du vill med den. Okej, det kanske är att ta i, men faktum är att iPhonen nu håller i konserter.

Det är inget nytt fenomen med att skapa musik med iPhonen, men University of Michigan har tagit det hela ett steg längre. Orkestern The Michigan Mobile Phone Ensemble har utvecklat program för att skapa musik via MacBooks och iPhones, och framförallt genom att använda den inbyggda acceleratorn som registrerar rörelser och hur man håller iPhonen, ungefär som ett vattenpass. Musikskapandet är en kurs på Michigan-universitetet och det är den biträdande professorn Georg Essl som håller i dirigentpinnen.

Enligt ett pressmeddelande från universitetet uppträder för första gången med helt egenutvecklade program, något som ingår att tillverka i kursen, på onsdag nu i veckan.

Essl säger att mobilen, som finns i var mans ficka, är en spännande plattform för att upptäcka nya former att göra musikframträdanden och att man inte längre är bunden till vad man kan göra med gamla traditionella instrument utan att man istället kan göra intressanta, konstiga, och ovanliga saker.

Det program man utvecklat tar tillvara på iPhonens alla olika sensorer. Pekskärmen, mikrofonen, GPS-mottagaren, compassen och accelerometern tillverkar i kombination ljud och musik.

Pressmeddelandet
Läs artikel ur New York Times om ensemblen
Kursens hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *