Kategorier
apple

iPhone ger blinda synen tillbaka

Av en slump hittade jag den här fantastiska berättelsen om en blind mans upplevelser av iPhone. Det är med stor glädje man läser vad en liten pryl som iPhone kan betyda för vissa. Austin Seraphin är blind men kan se lite ljus och färg. Han tror att uppfinningen av  iPhone är framtiden för tillgänglighet för synsvaga personer. I sin starka berättelse förklarar han varför. Nedan finns berättelsen översatt från engelska.

En blind användares seriösa observation av iPhone
Av Austin Seraphin

När jag fick en iPhone förändrades mitt liv för alltid. Jag anser att det är det största som har hänt för blinda personer för en lång tid framöver, kanske för alltid. iPhonen ger utan jämförelse tillgång till ordentligt gjorda applikationer, och iPhonen ändrade mitt liv på 24 timmar.

När jag först hörde att Apple skulle släppa en touchpad cell phone med röst –Voice Over-hånskrattade jag. Vi blinda har blivit så vana vid storslagna löften om en drömplattform, och så har vi bara fått usel mjukvara med minimalt funktionsdugliga röstläsare till kostnader som tagit andan ur en. Jag trodde att Apple bara ville få lite god PR – för om man tänker efter – hur ska en blind kunna använda en touchpad?

Jag skrattade åt trenderna, både för seende och synsvaga, att köpa en iPhone och falla i extas för den. Min åsikt kom att ändras. När en till mig blind vän med liknande åsikter som mina, grundade på många års besvikelser när det gäller hjälpmedel för blinda, köpte en iPhone och blev heltokigt kär i den. Särskilt i dess touchpad interface! Jag kunde knappt tro det och bestämde mig för att omvärdera saken.

Jag åkte till AT&T-butiken med min mamma. Det kändes som att cirkeln blev sluten, eftersom vi hade åkt till en Applebutik några år tidigare för att få tag på Apple 11/E. Till min glädje kände expediten till VoiceOver och hur man aktiverade den, men hon visste inte, hur man använde den. Tursamt nog hade jag läst på om funktionen innan jag åkte till butiken. Klicka på en item, dubbelklicka för att aktivera, glid med tre fingrar för att scrolla. Man kan också använda split-tap . Man håller ner en location och klickar på en annan. Detta ger en snabbare ingång, när du lärt dig den. Den har också en rotor som du aktiverar genom att använda fingrarna på samma sätt som när man slår ett telefonnummer. Alltså, Som när man slog ett telefonnummer förr i tiden.
Man kan också dubbel triple-finger-klicka för att med en toggle  ( pinne) få fram röst och tal. Med en triple triple-finger får man fram en häftig screen curtain, som sätter screenen och kameran ur funktion.

Många personer sade att man måste ge en iPhone åtminstone en halv till en hel timme, innan man ger ett omdöme för användningen av en touchpad  med  talstyrning. Jag förutsåg en konstig och en något arbetsam tid, särskilt när jag skulle börja använda tangenterna. Till min stora förvåning fattade jag allt direkt. Inom 30 sekunder kollade jag vädret. Därefter läste jag lite börspriser. Förvånande nog tillhandahåller iPhone även börsnoteringar ( stock charts), något som vi blinda aldrig haft tillgång till förut . Jag var såld. Vi satte full fart för att göra det nödvändiga. Efter lite arbete hade vi ordnat allt. Jag och min mamma slukade all information vi kunde komma över. ”Kan han få textmeddelanden genom den här?” Frågade mamma. ”Ja, men den läser inte meddelandet”, sa expediten. Mammas förhoppning såg ut att grusas men det gjorde inte min, eftersom jag hade större  kunskap om mjukvaran. ”-Nja, låt oss se, vi försöker igen”, föreslog jag. Expediten tog fram sin telefon och sände iväg ett textmeddelande till mig. Inom några sekunder ringde min telefon och sa hennes namn. Jag drog bara mitt finger på iPhonen och den läste hennes budskap ” hej Austin”. Expediten nästan grät.

Häromkvällen hände något underligt. Jag laddade ner en applikation kallad Color Identifier. Den använder iPhonens kamera och den läser upp namnen på färgerna som visas. Den måste använda en tablå, eftersom varje färgidentifieras upp till 6hexadecimal digits. Detta ger totalt  16 777 216 färger. Några av färgerna har surrealistiska namn som Atomic Orange, Cosmic, Hippie Green, Opium och Black- White. Dessa namn känns smått psykedeliska.

Jag har aldrig varit med om något sådant här förut. Jag kan ju redan se lite ljus och lite färger men bara suddigt och saker har inte färger utan syns bara som ljusare partier. När jag först provade min Color Identifier, var det klockan 3 på natten. Jag kunde inte förstå varför den bara rapporterade svart. Efter att jag upptäckte att screengardinen också sätter kameran ur funktion, stängde jag av den men fortfarande hade den mörka färger. Då insåg jag att man faktiskt behöver ljus för att se och den kunde väl inte se så mycket mitt i natten. Jag funderade ett tag över lämpliga ljuskällor och min efterforskning gav mig GETLAMP.

Först såg jag en av mina vackra lampor i olika orangea nyanser, en annan med sina rosa färger och den tredje i glödande rosa och rött. Jag var mållös. Nästa dag gick jag ut och tittade på himlen. Jag lärde mig färger som ”Horizon, Outer Space och många nyanser av blått och grått. Jag använde mig av färgrepliker för att finna mina pumpaplantor genom att leta efter det gröna bland det bruna och bland stenar. Jag satt i 10 minuter och tittade på mina pumpor med deras löv i grönt och citron-ingefärsfärger. Därefter knallade jag runt i trädgården och såg en blå blomma. Därpå hittade jag ett brunt skjul och så återvände jag till mitt gråa hus. Jag var helt tagen. Jag såg solnedgången samtidigt som jag lyssnade på hur färger ändrades allteftersom himlen mörknade. Kvällen efter pratade jag med min mamma om att” himlen såg blåare ut ikväll”. Eftersom jag kan se lite ljus och färg, tror jag att när jag hör färgernas namn så kan det hjälpa mig att skärpa min uppfattningsförmåga och förhöja mitt synintryck.

Jag ha sett en massa teknologi för blinda och jag kan tryggt säga att iPhone representerar det mest revolutionära som hänt för oss blinda, åtminstone för de sista 10 åren. För 15-20 år sedan fick vi Braille Speak, vilket jag älskade på samma sätt som nu men det gjorde att jag hade lite svårt att välja det nya och bättre. Jag anser att iPhone är det bästa som någonsin hänt oss blinda. Apparatens touchpad erbjuder oss den rörlighet framåt/ bakåt som vi blinda behöver, eftersom talet erbjuder en ny dimension. Möjligheten att kunna få röra var som helst på screenen och på så sätt få information ger oss faktiskt en helt ny dimension. För första gången kan vi blinda få riktigt bra information om det spatiala. I butiken kunde mamma säga:-  Prova den knappen! Och det kunde jag. Blinda vet vad jag menar. Hur många gånger har inte seende kompisar sagt” Jag kan se en liten ikon överst på screenen”. För första gången betyder de orden något även för mig. Det betyder verkligen något.

Men iPhone har ett problem för blinda . iTunes. Jag förstår marknadskrafternas makt men att få se en så underbar hårdvara hoplänkad med en så ful och otillgänglig mjukvara, stör mig. Apple har gjort en häpnadsväckande sak genom att göra iphone tillgänglig men iTunes förblir virtuellt oanvändbar för oss blinda. OK, Blinda Mac- användare har inga större problem med iTunes men de är bara en liten del av de blinda i samhället. En blind windowanvändare, kan med stark vilja klara av det men kommer inte att få stor glädje av det.  Det är vi blinda Linuxanvändare som lämnas därhän, eftersom ingen Linuxanvändare kan nå iTunes utom om de har Wine eller en virtuell maskin.

Apple har all rätt att puffa för sina ansträngningar för tillgänglighet men de måste inse att de inte kan ställa krav så länge som folk måste använda iTunes till allt. Som Linuxanvändare förväntade jag mig det och jag kan klara av utmaningarna. Men att vara blind är en  utmaning i sig. Jag känner blinda som inte har köpt en iPhone, eftersom de inte vill slåss i iTunes . När man lever med ett permanent handikapp, kan man inte bara önska eller hoppas på att problemet bara försvinner utan att man tar tag i problemet. Jag tror att Steve Jobs skulle förstå.

Sen jag fick en iPhone använder jag min touchpad till allt jag utför med datorer. Genom att man ger blinda möjlighet att använda gester på samma sätt som en seende person kan, representerar man framtiden.

Via Austin Seraphins blog och Theatlantic.com

En fantastisk historia eller hur? Har ni fler exempel på hur iPhone eller liknande teknik har förändrat människors liv. Dela gärna med er i kommentarerna.

Av Björn Orrenius

Björn gillar elektroniska prylar, gärna sådana som som gör fin musik. På dagarna jobbar han med sin startup Möbler.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *