Kategorier
Random.app

Så här mycket bandbredd käkar Spotify för iPhone

Att streama musik via internet kräver att rätt mycket bandbredd. Är du orolig för att datatrafiken som kommer med ditt mobilabonnemang ska försvinna för snabbt? Så här mycket datatrafik konsumerar iPhone för Spotify.

Idag blev det till sist möjligt att ladda ner Spotify för iPhone i App Store.

Det finns ännu igen teknisk dokumentation för Spotifys mobilapp men av allt att dömma så är strömmarna på 160 kbit/sekund samtidigt som peer to peer (p2p) är deaktiverat.

Det innebär att en sekunds musik konsumerar 0.02 megabyte data och att nättrafiken väldigt snabbt drar iväg. I tabellen nedan ser du hur mycket data som konsumeras under olika tidsintervaller:

Tidsperiod Datamängd i megabyte
1 minut 1.175
3 minuter 3.52 En vanlig längd på en låt
1 timme 70.5
5 timmar 353
40 timmar 2820 (2.75 GB) En arbetsvecka
165 timmar 11632, 5 (11.3 GB) Arbetstimmar i snitt under en månad

Eftersom mobiloperatörerna stryper hastigheten 3G-uppkopplingen för de flesta av sina privatabonnemang redan efter några gigabyte (cirka tusen megabyte) datatrafik är ett tips att du i största möjliga mån är uppkopplad via WIFI när du spelar musik via iPhone.

Uppdaterat:  Tryckfelsnisse var visst framme i den arla morgon. Av misstag råkade vi först publicera siffrorna i megabit i stället för megabyte, vilket innebar att siffrorna blev åtta gånger för höga. Vi ber om ursäkt till alla som satte morgonkaffet i halsen.

35 svar på ”Så här mycket bandbredd käkar Spotify för iPhone”

Mobilversionen kör av allt att dömma inte p2p. Just därför de var tvungna att jobba så mycket med backend. Allt körs från deras servrar just pga datatrafiken i mobilnäten inte skulle bli överdrivna.

Ouch!

Det betyder att även ganska modesta användarfall (typ en timme varje dag) kommer äta upp all bandbredd som följer med iPhone-abonnemanget.

Gäller att ha Wifi på jobbet…

Visst tar det mycket bandbredd, men eftersom man kan spela alla sina playlists offline (eller i allafall 3300låtar) och ställa in Spotify på att den inte ska koppla upp sig när man inte vill så ser jag inget större problem. Man uppdaterar sina listor när man har ett wifi och lyssnar offline däremellan och det kostar inte ditt abonnemang något =)

Spotify på desktop använder cache ganska hårt, och iPhone-appen har ett offlineläge. Om du inte lyssnar på helt nya låtar hela tiden så tror jag att bandbreddsutnyttjandet kommer att bli mycket lägre än det som redovisas ovan.

Finns det inget sätt man kan använda spotify appen om man inte har premium konto? Tacksam för svar =)

Det är inte en faktor 8 mellan Mbit/s och Mbyte/s, man får nog räkna med 10 eller liknande för overhead. Det som skickas via etern innehåller ju kontrollbitar via olika datapaket, mer data än vad som ingår i uppackade data.

[…] Grovt räknat ungefär 70mb per timme, men i och med caching av låtar, artcover och annat smått och gott ser den siffran med stor sannolikhet annorlunda ut. Till skillnad mot Spotify på datorn använder sig inte iPhone-applikationern av P2P, utan hämtar bara den strömmande musiken från Spotifys servrar, för att skona teleoperatörernas nätverk. Läs mer om detta här. […]

[…] mesta som ”vanliga” Spotify klarar: söka musik, spara spellistor och streama musik. Självklart drar det väldigt mycket data att streama musik via 3G, förstår man inte det borde man nog inte ha en iPhone, men det gör […]

Kan man använda/dela 1abonnemang inom familjen typ som man gör med apparna eller är 99kr/iPhone som gäller för samtidig användning?

Precis som med desktopprogrammet så går det att använda samma konto i flera telefoner men det går bara att spela på ett ställe i taget. Så fort du börjar spela på en dator eller telefon så stängs musiken av på alla andra enheter.

En smart sak måste väll i så fall vara att man kör i offline mode, och bara då man behöver söka nya låtar, så kopplar man upp sig? eller så söker man upp låtarna på datorn och sedan lägger in dem i din spelnings lista för att sedan ha dom redo i telefonen? går detta eller är jag helt ute och cyklar nu? 😛

Har ni hört talas om offline mode? När man skaffar Spotify premium, så behöver man bara ladda ner låten en gång …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *