Kategorier
app store Google

Steve Jobs kritiserar Google

Steve Jobs passade igår på att leverera en attack på Google och dess smartphone-plattform Android.

Det var under gårdagens presentation av Apples kvartalsrapport som Jobs kritiserade Google. Han inledde med att berätta om att antalet appar i App Store nu är över 300 000. Därefter vänder sig Jobs mot beskrivningen av Android som ett ”öppet” system och iOS som ett ”stängt” system. Steve Jobs menar att det vore en mer korrekt beskrivning att prata om ”fragmentering” kontra ”integration”.

De många tillverkarna av smartphones som använder Android-plattformen anpassar de utvecklade apparna för mycket till sina egna smartphones. Många appar fungerar endast på exempelvis en Motorola, HTC eller Samsung. Samtidigt menar Jobs att operatörernas satsningar på egna programbutiker för Android-appar är något som ytterligare fragmenterar marknaden.

Steve Jobs svarar här på Eriks Schmidts uttalande i förra veckan där han beskrev iOS som öppet och Android som stängt. Vad säger ni, har vi ett krig mellan Apple och Google på gång?

Av Björn Orrenius

Björn gillar elektroniska prylar, gärna sådana som som gör fin musik. På dagarna jobbar han med sin startup Möbler.se

5 svar på ”Steve Jobs kritiserar Google”

Detta är vad som kallas ”straw man”-argument. Dvs, Jobs missrepresenterar motståndet för att sedan argumentera emot sin missrepresentation. Detta genom hans bruk av ordet ”Open” som egentligen syftar på Open Source vilket ger frihet till utvecklare att ta befintlig öppen källkod för att vidareutveckla och anpassa till nya enheter och applikationer.

Fördelarna med stängd källkod ligger mestadels hos tillverkaren(Apple i detta fallet) då de har ”full” kontroll över vad som släpps och vad som fungerar + ekonomiska fördelar för Apple. Men för användaren så betyder det dock att om Apple skulle få för sig att inte släppa Flash till sin iPhone, iPod eller iPad så finns det inget som användaren kan göra åt den saken… ett fall som just för tillfället är en realitet.

Medan om Android inte hade flash, så skulle vilken missnöjd programerare som helst kunna ta saken i egna händer, tillverka ett flash-plugin, lansera de i en app-store, o om en officiell Android App-Store skulle vara emot detta, så finns det alternativa app-store att vända sig till.

Jämför det med verkliga livet, tänk om du sitter avskärmad från omvärlden och enbart har tillgång till en endaste affär, o den affären vägrade ta in vissa varor som du själv vill ha, och pga ett stängsel så har du ingen möjlighet att vända dig till någon annan affär.

Hur Jobs kan få detta att låta som något positivt för användare är en stor missrepresentation.

Min mobil = Hackad Nokia, så ingen tror jag är en Android Fanboy.

Efter ännu en genomlyssning så är det helt öppenbart hur detta är en missrepresentation av begreppet ”Open” då Jobs två gånger försöker länka begreppet med Microsoft och Windows. Microsoft är pionjärer med avseende på stängd källkod, Bill Gates var bland de första som ville sälja programkod och detta gick inte att genomföra effektivt utan stängd källkod, Windows är hur stängt som helst vad det gäller källkod som de flesta vet. Och Balmer likställer ”Open source” med Kommunism.

Så antingen har Jobs noll koll på läget gällande öppen källkod(vilket jag tvivlar på), eller så drar han medvetet felaktiga paralleller för att smutskasta en tävlande approach. Om nu Jobs modell är så mycket bättre som han själv försöker beskriva den som, så skulle denna 5 minuter långa harrang vara helt onödig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *