Kategorier
tredjepartsprogram utveckling

Äkta bakgrundskörningar på väg till iPhone?

En av de största bristerna hos iPhone är fortfarande det fullständigt frånvarande stödet för användarkontrollerade bakgrundsprocesser. Men nu tyder uppgifter på att stödet äntligen är på väg.

Eftersom bakgrundskörning av program inte är möjligt på iphone så begränsas nyttan med t.ex. lokalisering- eller chattprogram. En programkörning blockerar helt enkelt telefonen från att användas av något annat program: du kan inte bevaka ett twitterflöde efter nyckelord samtidigt som du laddar upp bilder till Flickr, till exempel.  En fusklösningar från Apples sida har varit en systemprocess som åt programmens vägnar tar i mot push-data i bakgrunden i väntan på att programmet startas upp nästa gång.

Även om denna lösning innebär nya möjligheter så är det långt i från tillfredställande: det behövs helt enkelt riktig multitasking för att vi ska kunna njuta av streamad musik från ett program samtidigt som vi skriver ett mail eller surfar i safari.

Enligt uppgifter till Silicon Alley Insider kan stöd för detta introduceras redan i iPhone 3.0, som lanseras i sambad med WWDC i juni.

Utifrån de uppgifter SAI  mottagit skissar Dan Frommer upp två möjliga utvecklingsvägar:

  • Det blir möjligt för användarna att köra två program parallellt i bakgrunden, en källa till SAI påstår att detta styrks av programkod i utvecklingskitet (SDK) för iPhone 3.0 (något som varken SAI eller vi lyckats styrka – hjälp gärna till!).
  • Apple kommer att begränsa bakgrundskörningar till utvalda, godkända, program. Antagligen får utvecklarna ansöka om någon slags certifiering som visar att programmet följer en definerad ’best practise’ för att inte sluka för mycket systemresurser eller hota systemets stabilitet.

Två diametralt olika scenarion alltså, vad tror du är rimligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *