Kategorier
Random.app

iPad – här är Apples nya Tablet

Nu är den här – Apples nya tablet. En surfplatta, bokläsare och spelmaskin på dryga 7 hekto. Utan operatörslås och i Sverige om två månader.

Jobs inledde presentationen, som började 10:00 AM på amerikanska västkusten, med att såga netbooks. ”Problemet med netbooks, är att de inte är bättre på NÅGONTING ALLS.”, var Steve’s kommentar i frågan. ”De är bara billiga laptops.” (För detta uttalande fick han en någorlunda massiv applåd.)

Frågan var, menade Steve, att eftersom alla har en dator och/eller en mobil – finns det plats för en tredje sorts enhet, någonting som är varken en smartphone eller en dator? Det är iPad.

En enhet som är en surfplatta, bokläsare, spelmaskin och mini-bio, på samma gång. iPad kör en speciell version av iPhone OS, med andra ord kan nästan alla 140.000 apps i App Store användas även på iPad.

Slimmad och tunn. 0.5 tum (motsvarande ca 1.3cm) tjock, med en 9.7-tums pekskärm, självklart med Multi-touch. 680 gram väger den.

Precis som iPhone har iPad ett virtuellt tangentbord på skärmen, och iPad’ens tangentbord fungerar precis likadant som iPhone’ns.

Genom den så kallade ”iBooks Store” kommer man att kunna köpa eböcker och läsa på iPad. Böckerna läses i ett interface som ser ut som en bok. iBooks kommer dock enbart att finnas i USA till en början.

iPad kommer att finnas i två utföranden – med eller utan 3G. Båda modellerna har Wi-Fi 802.11n och Bluetooth 2.1 + EDR. 3G-varianten är till skillnad från iPhone inte operatörslåst, utan fungerar med alla operatörer som stöder GSM Micro-SIMkort. Totalt alltså sex olika utföranden, 16-64 GB; med eller utan 3G.

iWork har även gjorts i en version för iPad, som låter dig redigera och skapa dokument enkelt ’on the fly’.

Om 60 dagar kommer Apple att skeppa iPad över hela världen, dock enbart WiFi-versionen. 3G-versionen kommer att skeppas ytterligare 30 dagar efter det, alltså om 90 dagar.

För skrivande människor finns tillbehör i form av ett tangentbord kombinerat med en docka för iPad’en, så att man kan använda kraften i iPad fullt ut.

Mycket finns att skriva om iPad, men för mer information är bästa hänvisningen Apple’s egna sida för iPad. Vad tycker du om iPad?

8 svar på ”iPad – här är Apples nya Tablet”

Ser bra ut och det sätta igång alla andra leverantörer, men det egna operativsystemet ger mig lite huvudbry med att man måste köpa från AppStore. Skulle personligen vilja ha en lite mer öppen plattform, men för normal konsumenten tror jag inte det är det viktigaste. Sen att iBook endast kommer att lanseras i USA(?) är en ren besvikelse. Så även om det vattnas i munnen så tror jag att jag avvaktar tills dess att iBook eller motsvarande finns för oss i Sverige.

PS Svensk litteratur är dock inte nödvändigt DS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *