Kategorier
apple

Dags att skärpa kontrollen, Apple? – skärmleverantör i massiv strejk

Wintek Corporation heter företaget som levererar pekskärmarna till Apple’s iPhone. I protest mot dålig lön och usla arbetsförhållanden gick 2.000 fabriksanställda ut i massiv strejk.

I den kinesiska staden Suzhou råder kaos sedan över 2.000 fabriksanställda vid taiwanbaserade Wintek Corporations gick ut i strejk och slog sönder fordon och fabriksutrustning. Det var i protest mot dåliga löner och usla arbetsförhållanden man strejkade.

China Daily har talat med en arbetare kallad Zhu på fabriken. Han anser att sanningen döljs från offentligheten, att människor dör till följd av exponering för den giftiga kemikalien hexan, som används för att rengöra pekskärmarna. Man är även upprörd över låga löner, men inte bara pengar, utan även nonchalans från företagets styre. ”Vi är arga över företagets lednings likgiltighet inför sina anställdas hälsa”, säger han.

Li Liang är en av de fyra som dött på fabriken, på grund av de dåliga arbetsförhållandena. Enligt företaget dog han i en typ av hjärtattack, och inte av hexanförgiftning. Jiao Tan, Li’s närmste kollega, förnekar bestämt hjärtfelet. ”Li var mycket hälsosam av sig, och hade säkerligen inga hjärtproblem alls.”

Engadget har bilder och en film från strejken, som ägde rum under fem timmar i fredags. Man menar även att detta kan komma att försena lanseringen av den beryktade fjärde generationens iPhone, om den var tänkt att lanseras på Apple’s event den 27:e januari. Hur det går återstår att se.

Läs mer hos China Daily.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *