Kategorier
Random.app

MP vill förbjuda tvingat operatörslås

Att köpa en operatörsupplåst mobiltelefon är i vissa länder, som till exempel Italien, lätt i och med att man har lagstadgat att om en mobiltelefon säljs låst så måste den även säljas upplåst så att den kan användas med vilken operatör som helst. Nu vill två miljöpartister lagstadga det även i Sverige.Att köpa mobil i Sverige kan ibland betyda mycket krångel. Man ska jämföra hur mycket telefonen kostar i engångspris, per månad och så vidare hos varje operatör. Ibland finns inte ens mobilen olåst och bara en operatör har ensamrätten att sälja mobiltelefonen. Så såg det till exempel ut när man släppte iPhone 3G förra året här i Sverige då endast Telia sålde telefonen med sina smått galna abonnemang.

I en del andra länder, bland annat i Italien, finns dock en lag som sätter stopp för detta. Sammanfattat säger lagen att om en operatör säljer mobilen operatörslåst och med abonnemang måste man även sälja telefonen helt upplåst.

Nu vill två miljöpartister, Lage Rahm och Mats Pertoft införa denna lag i Sverige. De har lämnat in förslaget i form av en motion till Riksdagen som kommer ta upp frågan ”någon gång om två månader till midsommar nästa år”.

En orsak till att man lämnar in motionen enligt Lage Rahm är just fallet med iPhone.

[Via: Macworld]

Ett svar på ”MP vill förbjuda tvingat operatörslås”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *