Kategorier
Random.app

Nokia stämmer Apple för patentintrång

Apple har olovligt implementerat en mängd patenterade lösningar i iPhone. Det hävdar den finska mobiltelefontillverkaren Nokia som nu kräver stora skadestånd.

Succen med iPhone har fyllt Apples kassakistor på bekostnad av forna jättars intäkter – nu vill en av dom ha en del av vinsten. Den finska mobiltelefontillverkaren Nokia lämnade idag in en stämningsansökan vid den federala distriktsdomstolen i Delaware.

Nokia anklagar Apple för att inkränkta på 10 patent som rör ett flertal tekniker för trådlös överföring utan att betala licensavgifter.

– Grundprincipen i mobilindustrin är att de företag som bidrar i teknikutvecklingen för att etablera standarder skapar immateriell egendom, som andra måste kompensera för.

säger Ilkka Rahnasto, vice vd för juridik och immaterialrätt på Nokia till IT 24.

I teknikvärlden är patent på tekniska lösningar vanligt förekommande, inte minst i USA, där det även är möjligt att registrera patent på datorprogram, algoritmer och affärsmetoder, så kallade mjukvarupatent. Eftersom alla större företag kontrollerar stora patentportföljer brukar tvister oftast lösas genom kvittning.

Den nyfikne kan läsa stämmningsansökan här: Nokia vs Apple – Complaint

Av Christian

Nyfiken på vad komma skall startade Christian den här bloggen sommaren 2007. Än idag fortsätter han förvånas över hur den lilla manicken fortsätter att förbättra våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *