Kategorier
utveckling

Utvecklingskit (SDK) till Iphone i Juni och 100 Miljoner USD till utvecklarfond

Och så var Apples presentationsrunda för iPhonens ”roadmap” över. Många av de rykten som cirkulerat visade sig vara sanna: men tyvärr kom det ingen information om en 3G-mobil eller sverigelansering.

Du som vill köpa en iPhone är tyvärr fortfarande hänvisad till internets gråzoner.

Några av nyheterna som presenterades:

  • Det kommer att släppas en stor mjukvariuppdatering i Juni: ”iPhone 2.0”. Uppdateringen blir gratis för iPhone-ägare. De som har en iPod Touch får betala (igen..). Spekulation: eftersom lanseringsdatumet matchar AT&T’s uppbyggnad av 3G-nätet och de rykten som tidigare cirkulerat så är det möjligt att en 3G-iPhone lanseras då. Kanske blir det möjligt att köpa en iPhone i Sverige samtidigt?
  • Med uppdateringen riktar Apple in sig mot affärssegmentet och lanserar en mängd biz-relaterade funktioner: ”äkta synkning” med Microsoft Exchange, push för inte bara email utan även av kontakter och kalendrar och möjlighet att ”remote” säkerhetsformatera en iPhone som kommit på villovägar.
  • iPhone kommer att ha en inbygd VPN-klient så att företag automatiskt kan ansluta till företagsnätverk bakom Cisco-routrar.
  • Var telefon kan tvingas att följa en säkerhetspolicy som sätts centralt.

Och godiset för oss utvecklare:

  • Redan ikväll blir det möjligt för oss som är anslutna till Apple Developer Connection att ladda ner en beta av iPhone SDK – det officella utvecklingskitet.
  • Apple släpper samtidigt en iPhone-simulator som kommer att kunna köras på en Mac – något för sämre bemedlade svenska utvecklare kommer att uppskatta 🙂
  • Apple startar ett speciellt utvecklarprogram: intitalt kommer ett begränsat antal utvecklare att få gratis beta-access. Medlemskap i programmet kommer sedan att kosta pengar. I framtiden får man alltså betala för att få utveckla iPhone-program: vanligt medlemskap kostar $99 per år – ”enterprise-medlemskap” kostar $299. Men som betalande medlem får man dock möjlighet att sälja sitt program till *samtliga* iPhone-användare via något som kallas ”App Store”.

Men sist men inte minst:

Tillsammans med riskkapitalbolaget Kleiner Perkins Caufield & Byers startar Apple utvecklingsfonden iFund som kommer att tillhandahålla ett hundra miljoner dollar i riskkapital för att stimulera utveckling av program till iPhone.

Andra bloggar om: , , ,

3 svar på ”Utvecklingskit (SDK) till Iphone i Juni och 100 Miljoner USD till utvecklarfond”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *