Kategorier
utveckling

iPod Touch närmar sig iPhones populäritet

När Apple ger sig in på en ny marknad så gör de det ordentligt.  Idag dominerar företaget marknaden för mp3-spelare och ha nästan tre fjärdedelar av kakan. Samtidigt så växer intresset för iPhone OS och App Stores andra ben: iPod Touch.

Under gårdagens keynote berättade Apples marknadschef Phil Schiller att den totala försäljningen av iPods nått över 220 miljoner enheter och att företaget därmed har en marknadsandel på 73,8 procent.

Microsoft har endast endast lyckats erövra 1,1 procent av marknaden med sin Zune-serie, skriver Macworld.

Samtidigt växer intresset för de mer avancerade enheterna: iPhone har under de här två åren sålts i 30 miljoner exemplar, en ökning med 10 miljoner enheter under det senaste kvartalet, om man jämför med siffrorna som presenterades i Apples senaste kvartalsrapport.

Suget efter iPod Touch,  vars första modell lanserades i september 2007, två månader efter den första iPhone lanseringen, avtar inte. 20 miljoner enheter är sålda vilket ger oss total 50 miljoner avancerade handdatorer med stöd för iPhone OS och program från App Store. Eftersom Apple inte redovisar siffror för enskilda grenar av iPod-linjen så vet vi dock inte hur stor ökningen är procentiellt.

Här är några milstolpar i iPhones försäljningshistoria, enligt wikipedia:

  • Sommaren 2007:  270 000 sålda iPhones under de 30 första timmarna som produkten fanns på marknaden, det vill säga under delar av 29 juni samt 30 juni – vilket var avslutningen av ett räkenskapskvartal.
  • 10 september 2007: Apple meddelar att en miljon iPhone-enheter sålts under produktens första 70 dagar.
  • 9 juni 2008: I samband med presentationen av iPhone 3G på MacWorld förklarar en nöjd Steve Jobs att företaget sålt 6 miljoner iPhone-enheter.
  • 14 juli 2008: Appel rapporter att en miljon iPhone 3G sålts under de tre första försäljningsdagarna.
  • 21 Juli 2009:  Den andra kvartalsrapport för 2009 tillkännager att över 20 miljoner iPhone-enheter har sålts.
  • 9 september 2009: 30 miljoner iPhones sålda.

För en genomgång av vad iPhones och iPod Touch klarar av idag, se gårdagens artikel om nyheterna i OS 3.1 och iTunes 9. Foto: Steve Rhodes (cc-by-sa)

5 svar på ”iPod Touch närmar sig iPhones populäritet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *