Kategorier
Random.app

iPhone OS 4.0 bjuder på 100 nyheter för användare

Många var nyheterna i kvällens presentation av iPhone OS. Så många att Apple bara valde att nämna de sju största av dem. Däribland märks multitasking, iBooks för iPhone och ett nytt verktyg för annonsering i program.

Den troligtvis största, och mest efterlängtade nyheten är multitasking – möjlighet att köra flera program eller processer samtidigt. Apple är dock mycket måna om att prestandan i iPhone OS fortsätter ligga på topp, att det program man använder för tillfället ska vara snabbt. För att fortfarande upprätthålla hastigheten men samtidigt kunna lyssna på musik i t.ex Spotify samtidigt som man surfar har Apple gjort ett antal lösningar.

Man tillåter inte att program körs helt och hållet i bakgrunden – det drar för mycket resurser. Det finns däremot möjlighet att växla mellan program genom att dubbeltrycka på hemknappen. Alla program som inte är det aktuella är frysta, och måste inte startas om. T.ex kan man skifta till Mail från Tap Tap Revenge, vilken då fryser till förmån för Mail. TTR stängs inte ned, och man förlorar inte sina poäng, men det körs heller inte i bakgrunden och drar massa kraft.

Den metoden av ’multitasking’ tillåter dock inte musik, det har man därför konstruerat ett API för, kallat Background Audio. Exemplen Pandora Radio och Skype visades upp – vågar vi hoppas på att äntligen få Spotify i hela telefonen?

En annan typ av multitasking är positioneringstjänster som kan köras i bakgrunden, t.ex navigeringsprogram som ger körinstruktioner.

Mappar gör att du kan visa 2160 appar totalt istället för tidigare 180. Nu finns med andra ord ingen ursäkt för en shoppingtur i App Store!

iBooks kommer till iPhone, eftersom det gjorde en sådan succé på iPad.

Vi med flera mailboxar jublade när en lösning för att föra samman flera konton till en inbox – äntligen slipper man bläddringen bland mailboxar.

Ett socialt nätverk för iPhone-spelare kallat Game Center presenterades också, som utvecklare kan ta del av. Bland annat kan det matcha spelare på samma nivå som dig, så att du får likvärdigt motstånd.

I övrigt presenterades lite nyheter för företag, det finns nu större möjligheter till kryptering och det går att distribuera appar trådlöst så länge det är företagsprogram.

Som avslut visades iAd, ett sätt för utvecklare att få mer betalt genom bättre, interaktiva annonser i program. Systemet sköts av Apple, som då tar 40% av intäkterna, men som utvecklare kan det vara värt det då annonserna är säljande på ett helt annat sätt än t.ex dages AdMob-annonser. Annonserna bygger på HTML 5, och kan således hantera video och ljud tämligen avancerat.

På grund av begränsningar i hårdvaran får enbart de med senaste generationens iPod Touch (3:de) eller iPhone 3GS ta del av multitasking. Snopet.

Vad tycker du om kvällens event?

11 svar på ”iPhone OS 4.0 bjuder på 100 nyheter för användare”

Jag har haft os 4 till min iphone i drygt en vecka nu, jag gillar multitaskingen och att man kan ha mappar så att man slipper ha en väldig massa sidor på skrivbordet. Men något som jag irriterar mig väldigt mycket på är att man fortfarande inte kan spela spotify samtidigt som man har något annat program uppe, OCH man kan inte längre släcka skärmen och ha spotify igång, så fort skärmen släcker så stängs musiken av. Något som är otroligt irriterande när man sitter på bussen och lyssnar på musik, du måste varannan minut låsa upp mobilen så musiken kan fortsätta spelas.

my bad måste vart någon bugg i mobilen, det funkar visst att släcka skärmen och fortsätta spela musik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *